Neem contact met ons op

  1. Home
  2. Blog
  3. Het belang van fysiek welzijn

Het belang van fysiek welzijn

Het belang van fysiek welzijn

In de moderne werkomgeving wordt de nadruk steeds meer gelegd op het welzijn van werknemers. Vaak wordt daarbij de focus gelegd op psychosociaal welzijn, maar laten we niet vergeten dat fysiek welzijn een essentieel onderdeel is van een gezonde en productieve werkcultuur. Bij Pulso geloven we sterk in het verband tussen lichaam en geest, en daarom willen we de aandacht vestigen op het belang van gezonde beweging en voeding binnen organisaties.

De stand van zaken in cijfers: Beweging in België

Recente studies, zoals die van Sciensano in 2023, werpen een licht op de zorgwekkende situatie van lichamelijke activiteit in België. De studie bevestigt eerdere bevindingen, zoals die van Spittaels et al. in 2012. Vlaamse volwassenen brengen gemiddeld 8,5 uur per dag zittend door, wat neerkomt op maar liefst 59 procent van hun dag, exclusief slaapuren. Deze cijfers benadrukken de urgentie om actie te ondernemen om een sedentaire levensstijl tegen te gaan.

In de man-vrouwverhouding blijkt uit dezelfde studie dat mannen gemiddeld 8,7 uur per dag zitten (59 procent), terwijl vrouwen het iets beter doen met 8,1 uur per dag (51 procent).

De gevaren van een sedentaire levensstijl

Sedentair gedrag of lang stilzitten is alles wat je doet terwijl je ligt of zit en waarbij je heel weinig energie verbruikt. Slapen hoort daar niet bij.

Uit wetenschappelijk onderzoek komen steeds meer aanwijzingen dat sedentair gedrag een onafhankelijke risicofactor is in de ontwikkeling van ziektes. Het risico wordt als onafhankelijk bestempeld omdat sedentair gedrag de gezondheid nadelig beïnvloedt, ongeacht de hoeveelheid fysieke activiteit in de niet-sedentaire tijd. Volwassenen die langdurig zitten, ervaren negatieve effecten die niet volledig worden tenietgedaan door later te bewegen, tenzij ze aanzienlijke hoeveelheden matige intensieve activiteit toevoegen aan hun routine. Dit geldt vooral als je wekelijks minder dan 300 minuten aan matige intensieve activiteit beoefent (Ekblom-Bak et al., 2010).

Een sedentaire levensstijl verhoogt het risico op verschillende ziekten. Het kan de bloedcirculatie vertragen, wat de ophoping van vetzuren in het hart vergemakkelijkt, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Bovendien kunnen inactieve spieren minder goed reageren op insuline, wat de kans op diabetes vergroot. Beweging is essentieel om botten te versterken en metabole processen te ondersteunen. Het stimuleert ook de bloedtoevoer naar de hersenen, wat de cognitieve functie en stemming verbetert.

Overmatig zitten is ook gekoppeld aan een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, ongeacht de hoeveelheid lichaamsbeweging die je krijgt. Daarnaast kan langdurig zitten bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals depressie.

De voordelen van bewegen

Gelukkig liggen de oplossingen binnen handbereik. Door regelmatig te bewegen kunnen werknemers niet alleen hun fysieke gezondheid verbeteren, maar ook hun mentale welzijn versterken. Beweging stimuleert de productie van endorfines, waardoor stress vermindert en de stemming verbetert. Bovendien helpt het om de concentratie en creativiteit te verhogen, wat resulteert in een productievere werkomgeving.

Bewegingsdriehoek

Richtlijnen voor meer beweging

Voor de gezondheid is het niet alleen belangrijk de totale hoeveelheid zituren terug te dringen, maar het is even cruciaal om het langdurig zitten te onderbreken met lichte fysieke activiteit.

Eerst en vooral: elke 30 minuten ononderbroken zitten even recht te staan

Naast het reduceren van sedentair gedrag is het ook wenselijk om matig tot intense fysieke activiteit op het werk te stimuleren.

  • Volwassen bewegen best het grootste deel van hun dag aan lichte intensiteit. Denk aan rechtstaan, koken, huishoudtaken, stappen,…

  • Maar dat is niet genoeg. Een extra inspanning is nodig. En je hebt drie keuzes:

    • Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 tot 300 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten zwemmen, elektrisch fietsen, wandelen of rijden in de rolstoel aan een goed tempo.

      OF
       
    • Bewegen aan hoge intensiteit: minstens 75 tot 150 minuten per week. Splits je die portie over de 7 dagen, dan kan je bijvoorbeeld minstens 3 dagen per week 25 minuutjes joggen, stevig doorfietsen, rolstoelbasketten, goed doorzwemmen, spitten in de tuin.

      OF
       
    • Bewegen aan matige én hoge intensiteit combineren: minstens 150 minuten per week. En het levert op: elke minuut dat je beweegt aan hoge intensiteit telt voor 2 minuten! Om de rekensom voor jou te maken: 30 minuutjes joggen (telt dubbel) én daarnaast nog 90 minuten over de hele week elektrisch fietsen naar de winkel of het werk. En je zit al aan de aanbevolen beweging!

Neem actie: Eenvoudige oefeningen om te proberen

Om onze lezers al op weg te helpen, delen we graag enkele eenvoudige oefeningen die ze gemakkelijk kunnen integreren in hun dagelijkse routine:

De Bureau Stoel Squat: Sta op vanuit je bureaustoel en doe 10 squats voordat je weer gaat zitten.

De Trap Op en Af: Neem de trap in plaats van de lift en voeg een extra traploopje toe aan je dagelijkse routine.

De Lunchwandeling: Maak van je lunchpauze een actieve pauze door een korte wandeling te maken buiten.

Samenvatting en oproep tot actie

Fysiek welzijn is een onmisbaar element in een gezonde werkomgeving. Door bewustwording te creëren over de voordelen van beweging kunnen organisaties niet alleen de gezondheid en het welzijn van hun werknemers verbeteren, maar ook de productiviteit en het algemene succes van de organisatie bevorderen.


By Mathilde Van Harck Marketing and Communication Expert